متاورس تهدیدی وحشتناک و فرصتی درخشان است
حسین شیخالاسلامی گفت: باید بدانیم که متاورس تهدیدی وحشتناکی برای تمدن ایرانی است و چه فرصت درخشانی است اگر که بخواهیم تغییر را آغار کنیم.
به گزارش ستاد خبری دومین جشنواره ملی چندرسانهای میراث فرهنگی، حسین شیخالاسلامی در سمینار هنرهای رایانهای در میراث فرهنگی – پنل اقتصاد میراث فرهنگی در جهان متاورس اظهار کرد: حقیقت این است که متاورس که به نظر جوان پسند میآید برای بخشی از فعالان حوزه نوآوری، اهمیت استراتژیک و خیلی حیاتی دارد.
وی با بیان اینکه که چرا ما باید فارغ از سن و سطح آگهی از تکنولوژیهای جدید و علاقه به فناوری نو باید فضای متاورس را تهدید و فرصت بدانیم، اظهار داشت: آنچه که ما از متاورس میدانیم فضایی خیالی است که بین بشر با ابزارهای مختلف در دسترس است و دنیایی با امکانات دیگر است که شما میتوانید زندگی موازی را با آن شروع کنید.
وی با اشاره به اینکه ایده متاورس بیش از دو دهه است که در سینما روی آن فکر شده است،گفت: این رویه عمومی متاورس است که ما میبینیم اما رویه دیگری هم دارد که نیم دیگر ماجرا است که خیلی به آن فکر نشده است. این ایده در تعیین راهبردهای اقتصادی جهان مورد بررسی قرار گرفته و خود را در ایده متاورس نشان داده است ناشی از محدودیت منابع در جهان است ما میدانیم که ثروت در جهان میل به انباشت دارد و از سوی دیگر منابع فیزیکی در جهان محدود است و ما در دورهای از تاریخ سیر میکنیم که این منابع پیش از پیش رو به اتمام است و ما هرچقدر که جلوتر میرویم درصد فقر و برخورداری عمومی ساکنین جهان بالاتر میرود و وضع عمومی جهان بهتر میشود اما شکاف بین ثروتمندان و نیازمندان بیشتر نشده است و فقر مطلق در حال امحاست اما به این معنا نیست که فاصله بین آنها هم به همین نسبت کم شده باشد.
شیخالاسلامی افزود: ایده متاورس ایده خلق جهانی است که بدون استفاده از منابع فیزیکی یا حداقل استفاده از منابع فیزیکی بتوان ثروت را انباشت کرد. که نمونه همه اینها را در NFT دیدهایم.
وی تصریح کرد: متاورس برای خلق ثروت ایجاد نشده است برای انباشت ثروت درست شده است و وقتی که ثروتی انباشت شود این ثروت طولانی مدت خواهد ماند تا به ظرفیت نهایی خود برسد.
نوعی مطالعات درست شده است که وقتی جهان جدیدی به اسم متاورس درست شده است چه تغییری در سبک زندگی ایجاد شده است و آنچه که ما علوم انسانی مینامیدیم بعد از اینکه هر انسانی دارای زندگی دوگانه میشود چه تغییری خواهند کرد.
وی با اشاره به موضوع متاورس و میراث فرهنگی، گفت: ما میدانیم که میراث فرهنگی آن چیزی است که از گذشته به ما رسیده و اهمیت زیادی در هویت ما دارد، حالا جهانی خلق شده که این جهان هیچ پیشینهای ندارد، چطور میتوان چهارچوب مفهومی برآمده از میراث فرهنگی دیجیتال را وارد فضایی که در حال حاضر ساخته شده، کرد.
وی افزود: متاسفانه در آینده نسل جدید ایرانی منتقل میشود که ایرانیها نقشی در تکمیل آن نداشتهاند، و به زودی شاهد روزی میشویم که هارونالرشید بیشتر از کوروش و داریوش شناخته شده و نمادی از مردان بزرگ میشود.
شیخالاسلامی افزود: خیلی از کشورها شروع به باز تولید میراث فرهنگی کرده تا میراث خود را حفظ کنند و شاید خیلی زود این اتفاق بیفتد که آدمها به اصفهان نیامده باشند اما اصفهان را دیده باشند چون خیلی زود توسط متاورس تمام این میراث فرهنگی ساخته شود و همه میدانیم که شرکت اپل در حال ساخت عینک متاورس است.
وی گفت: جالب است بدانید که کشور امارات جز ۱۰ کشور اول در ساخت محتوا توسط متاورس است و کسانی این محتوا را تولید میکنند که ایرانی نیستند و این باعث میشود ما از لحاظ اقتصادی تضعیف شویم، دومین جایی که باعث تضعیف ما میشود این است که حوزه استراژیک میراث فرهنگی به حوزه کار خیر تبدیل میشود و ما وقتی نمیفهمیم در حوزه میراث چقدر دنیا تغییر کرده است به حاشیه تبدیل شده و تغییر هویت میدهیم.
شیخالاسلام با اشاره به اینکه این چرخه بیش از پنجاه سال خود را بازسازی کرده، تصریح کرد: یک جایی باید این چرخه شکسته شود و باید فکر کنیم چگونه میشود و چه باید کرد که چرخه را شکست. شما نمیتوانید به سیاستمدار و سرمایهگذار بگویید جور دیگری فکر کن اما به صاحب ایده میتوان گفت جور دیگر فکر کن.
وی در پایان گفت: ماجرای تکنولوژی نه مد است و نه مال جوانان و نه بی ربط به کار شماست، بلکه خیلی ساده میشود که به حوزههای میراث فرهنگی فکر کرد و تا کار مفیدی انجام شود و بدانیم که متاورس تهددی وحشتناکی برای تمدن ایرانی است و چه فرصت درخشانی است اگر که بخواهیم تغییر را آغار کنیم.