صفحه اصلی > اخبار : جشنواره چندرسانه‌ای، تبلوری رویدادی از توسعه سواد میراثی

جشنواره چندرسانه‌ای، تبلوری رویدادی از توسعه سواد میراثی

علی دارابی قائم مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی در یادداشتی درباره سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی نوشت: میراث‌فرهنگی به عنوان برآیند تجارب زیسته پیشینیان در بستری طبیعی و فرهنگی، تا مادامی که حیات اجتماعی خود را حفظ نکند به امری قدیمی و تزیینی تبدیل می‌شود.

میراث‌فرهنگی امری جاری و ساری در زندگی پرتلاطم عصرکنونی و آینده مبهم پیش رو؛ و تنها تکیه‌گاه انسان امروز برای تحقق مفهوم «بشریت» و ایجاد «حس هویتمندی» و «تعلق سرمینی» است و برافروختن این تعلق، جز از طریق صیانت و معرفی میراث فرهنگی محقق نمی‌شود.
میراث فرهنگی بستر و زمینه اصلی زیست کیفیت‌مند و هویتمند بر پایه تجارب گذشتگان است. تلقی نادرست جامعه از میراث فرهنگی به عنوان امری «بیرونی» و «نسبی» را باید به امری «درونی» و «مطلوب» تغییر دهیم.

جامعه امروزی خود را بیرون از ساحت میراث فرهنگی می‌پندارد و تلاش می‌کند از دریچه‌هایی به منظره زیبای میراث فرهنگی بنگرد در حالیکه جوامع، در متن و بطن میراث فرهنگی، زیست تمدنی و فرهنگی دارند و خطاست آنرا امری بیرونی تلقی کنند. برای تغییر این نگرش باید پیوندهای گسسته شده دوباره گره بخورد.

مهمترین گسست امروز، دو دستگی اجتماعی در باورمندی به نقش و اهمیت میراث فرهنگی برای زندگی امروز و فردا است؛ قاطبه اصلی جامعه به میراث فرهنگی تعلق خاطر دارند اما آنرا امری موثر در زندگی امروز و فردای فرزندانشان نمی‌پندارند و بخشی از کنشگران فرهنگی جامعه به درستی، میراث فرهنگی را امری زمینه‌ای برای توامان کردن «هویتمندی» و «رشد و توسعه» جامعه می‌دانند.

این دو قاطبه اجتماعی، در مقام استعاره در دو سوی دره‌ای که توسط ناآگاهان و سودجویان حفر شده قرار دارند و تکلیف حاکمیت در این بین، علاوه بر ممانعت از عمیق شدن این شکاف، برقراری ارتباط و پل زدن در دو سوی این شکاف است.

جشنواره چند رسانه‌ای میراث فرهنگی پلی است که پایه‌های آن در طی دولت سیزدهم افراشته و عرشه آن در سومین دوره جشنواره در دولت چهاردهم مستحکم و برقرار شده است به گونه‌ای که قصد دارد مرزها را در نوردد و در قامتی بین‌المللی، منبعد مرجعی منطقه‌ای و جهانی برای معرفی تلاش‌های انجام شده در تولید محتوای فرهنگی، رسانه‌ای، سینمایی، ادبی و موسیقایی و… مبتنی بر معرفی و کاربردی‌سازی میراث فرهنگی باشد.

سومین دوره جشنواره مفتخر و برخوردار از آثار ارزشمند چند رسانه‌ای از سراسر کشور و مشارکت خیل عظیمی از کنشگران فرهنگی شده و شیراز شهر فرهنگ و ادب و مردمانش به بالندگی تمام آنرا در مامن خود جلا بخشیده اند.

خلق و بهره گیری از ظرفیت جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی برای ارتقاء آگاهی و سواد میراثی جامعه، محفلی برای تبلور نقش آفرینی موثر اصحاب هنر، فرهنگ و رسانه شده تا مردمی‌ترین جنبه فرهنگ را دغدغه نمایند. و امید میرود توسعه دغدغه مندان؛ حفاظت از میراث فرهنگی را از امری «مقطعی» به «مستمر» و از موضوعی «دولتی» به «مردمی» تبدیل نماید.

جشنواره چند رسانه میراث فرهنگی یکی از نقاط امید به «مردمی کردن حفاظت از میراث فرهنگی» و «توسعه سواد میراثی جامعه» است و نقطه اتکایی برای معاونت میراث فرهنگی است تا پیوندهای اجتماعی را برای صیانت از میراث سرزمینمان مستحکم‌تر نماید.

 دکتر علی دارابی

قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی شیراز- آبان ۱۴۰۳»

پست های مرتبط

دستاوردهای ایران‌شناسی از ماراتون عکاسی

«برای اولین بار، 42 عکاس رنج‌های مسیر صعب‌العبور رسیدن به بزرگترین نقش‌برجسته…

7 آذر 1403

مینو خانی: سینما یکی ابزارهای مهم‌ جذب گردشگر است/ بسترسازی برای اکران آثار

مینو خانی پژوهشگر هنر با اشاره به اینکه باید بسترسازی مناسبی برای…

6 آذر 1403

مهتاب ناصری: ما باید حرف اول را در زمینه جشنواره‌های فرهنگی در جهان بزنیم

داور بخش «میراث‌بانان آینده» سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی معتقد است که…

6 آذر 1403

دیدگاهتان را بنویسید